Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przepyszne rybno-mięsne klopsiki.

Składniki

  • Mięso mielone z indyka - 0,5kg
  • Filet rybny - 0,3 kg (u mnie dorsz, ale może być oczywiście inna ryba)
  • jajko - 1szt
  • Bułka tarta
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cayenne.
  • Oliwa do smażenia
  • Zalewa:
  • Woda - 1 litr
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cebula - 1
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Przygotowanie

  1. Filet mielimy i dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy bułki tartej, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby dało się formowa klopsy.
    Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

    Takie kulki już same w sobie są pyszne :) jeśli nie zjecie wszystkiego, to do reszty zróbcie zalewę

    Cebulę kroimy na plastry. Wodę z octem, cukrem, solą, cebulą i przyprawami gotujemy, aż zawrze.

    Klopsy wkładamy do słoika, zalewamy zalewą. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki. Po 3 dniach można się zajadać

Komentarze do przepisu (4)

terwol 29 października 2018
Super danie.
fafiatko 17 listopada 2018
Pysznosci! bardzo ciekawy przepis i sposob na przechowywanie! nigdy nie jadlam podobnego rarytasu!
SprytnaChochla 17 listopada 2018
To przepis od mojej mamy. Robi je od lat i niezmiennie szybko znikają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone z indyka - 0,5kg
  • Filet rybny - 0,3 kg (u mnie dorsz, ale może być oczywiście inna ryba)
  • jajko - 1szt
  • Bułka tarta
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cayenne.
  • Oliwa do smażenia
  • Zalewa:
  • Woda - 1 litr
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cebula - 1
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
Składniki