Kukurydza z masłem czosnkowym

Kukurydza z masłem czosnkowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Najlepsza, super słodka i soczysta kukurydza gotowana w kolbach posmarowana masłem czosnkowym.

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy, najlepiej młodej
  • 1 litr mleka
  • około 2 szklanki wody (tyle, aby kukurydza w garnku była zakryta)
  • Masło czosnkowe:
  • 8 dużych łyżek miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • odrobina soli do smaku

Przygotowanie

  1. Kolby kukurydzy starannie oczyścić z liści i włosków.
    Do garnka wlać mleko, włożyć kolby kukurydzy i wlać tyle wody, aby kukurydza swobodnie pływała w garnku i zagotować. Młodą kukurydzę gotować na niewielkim ogniu do 10 minut, lub do czasu aż będzie gotowa. Można nakłuć kukurydzę widelcem - jeżeli ziarenka pękają, kukurydza jest gotowa.

  2. W tym czasie wymieszać miękkie masło z czosnkiem i odrobiną soli.

  3. Ugotowaną kukurydzę ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć na półmisku. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z masłem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 27 sierpnia
Pyszności ;)
Kate85 27 sierpnia
:D
Nevermore 30 sierpnia
Jedząc taką kukurydzę przenoszę się do młodości, gdy babcia podobną robiła, pychotka :)
Kiedy to było nie... Czytaj całość »
Jedząc taką kukurydzę przenoszę się do młodości, gdy babcia podobną robiła, pychotka :)
Kiedy to było nie powiem, trzeba mieć swoje tajemnice, na pewno nie pamiętasz ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 kolby kukurydzy, najlepiej młodej
  • 1 litr mleka
  • około 2 szklanki wody (tyle, aby kukurydza w garnku była zakryta)
  • Masło czosnkowe:
  • 8 dużych łyżek miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • odrobina soli do smaku
Składniki