Krokiety z niespodzianką

Przepis dnia 2008-06-19
Krokiety z niespodzianką
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Garfield
Czyli jak ze zwykłej parówki zrobić coś zjadliwego. Po usmażeniu można zamrozić i sprawdza się rewelacyjnie w razie niespodziewanych gości czy wcześniejszego powrotu głodnego dziecka ze szkoły :)

Składniki

  • naleśniki o średnicy ok 16 cm, 12 sztuk
  • parówki - cienkie w folii, 6 szt
  • ser żółty, ok.5 plastrów
  • jajka, 2 szt
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Jajka wbić do talerza, dodać odrobinkę wody i roztrzepać. Na drugim talerzu wysypać bułkę tartą. Parówki obrać z folii i przekroić na pół. Na każdym naleśniku układać plasterki sera żółtego (na szerokość parówki). Na początku naleśnika położyć parówkę i zwijać do połowy. Następnie podwinąć brzegi do środka i naleśnika zwinąć do końca. Tak powstałe krokiety dwukrotnie panierować w jajku i bułce i kłaść na gorący tłuszcz (stroną połączoną do dołu). Smażyć na małym ogniu, aż się zarumienią ze wszystkich stron.

Komentarze do przepisu (5)

czarnadora 23 czerwca 2008
zamiast parówek polecam przesmażone pieczarki z cebulką i ser żółty..a keczup do krokietów to profanacja
Marley73 23 czerwca 2008
Ja dodaję jeszcze do środka keczup, pokrojone pomidory i ogórki kiszone lub korniszony. Pycha. Moje dzieci to... Czytaj całość »
Ja dodaję jeszcze do środka keczup, pokrojone pomidory i ogórki kiszone lub korniszony. Pycha. Moje dzieci to uwielbiają. Keczup do zwykłych krokietów to faktycznie profanacja, ale do "parówkowych" pasuje idealnie.
aki0406 05 sierpnia 2008
Ja robi� farsz z kiszonej kapusty,grzybów i cebulki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • naleśniki o średnicy ok 16 cm, 12 sztuk
  • parówki - cienkie w folii, 6 szt
  • ser żółty, ok.5 plastrów
  • jajka, 2 szt
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Składniki