Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Nikt się nie oprze, idealne w pierwszy dzień świąt

Składniki

  • mięso wołowe szponder lub coś tłustawego 1 kg
  • warzywa do gotowania mięsa:
  • cebula, marchew, seler, czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do doprawienia:
  • Majeranek
  • Czosnek suszony
  • sól i pieprz
  • Cebula
  • naleśniki: jajo, mąka, woda, sól
  • Bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • tłuszcz do obsmażania- olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Ugotowałam szponder z warzywami i przyprawami i solą z niewielką ilością wody- około 3 h. Można użyć mięsa z rosołu ale jest wypłukane ze smaku i naprawdę czuć różnicę w smaku.

  2. Na patelni zrumieniłam cebulę pokrojona w kosteczkę. Dodałam mięso zmielone na drobnym oczku wraz z warzywami. No i przyprawy. Sporo majeranku, suszonego czosnku- świeży jest zbyt agresywny w smaku i trzeba dłużej smażyć. Jeszcze sól do smaku i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
    Całość przesmażyłam kilkakrotnie mieszając.

  3. Rozrobiłam ciasto na naleśniki, konsystencja ma być wręcz wodnista, wtedy wychodzą cieniutkie.
    Farsz zawija się w naleśniki, krokiety obtacza się w bułce tartej i rumieni już na prawie suchej patelni.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (30)

Nevermore 23 listopada 2021
Szkoda, że za późno "weszłem" na Smakera, bo u na dziś były naleśniki, a mogły być krokiety ;p
smacznie_na_talerzu 23 listopada 2021
Jak Pysznie:-)
Docherro 23 listopada 2021
Narobiłas mi ochoty,przepyszne krokiety,ta chrupiąca skórka i ten pyszny farsz..mniam...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso wołowe szponder lub coś tłustawego 1 kg
  • warzywa do gotowania mięsa:
  • cebula, marchew, seler, czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do doprawienia:
  • Majeranek
  • Czosnek suszony
  • sól i pieprz
  • Cebula
  • naleśniki: jajo, mąka, woda, sól
  • Bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • tłuszcz do obsmażania- olej rzepakowy
Składniki