Krokiety z łososiem wędzonym według Ewy Wachowicz

Krokiety z łososiem wędzonym według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Krokiety ziemniaczane z wędzonym łososiem. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 500 g purée z ziemniaków
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do gotowania ziemniaków
  • pieprz
  • płatki migdałowe do panierowania
  • barszcz czerwony do podania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do purée wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawić pieprzem. Wymieszać z drobno posiekanym łososiem, koperkiem i bułką tartą. Wybić jajko. Dobrze wymieszać i uformować krokiety (ręce warto zwilżyć wodą). Obtoczyć w zmielonych płatkach migdałowych.

  2. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  3. Podawać z barszczem czerwonym.

Składniki
  • 500 g purée z ziemniaków
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do gotowania ziemniaków
  • pieprz
  • płatki migdałowe do panierowania
  • barszcz czerwony do podania
Składniki