Krokiety ruskie rewolucja na talerzu :)

Krokiety ruskie rewolucja na talerzu :)
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cytrynkaaa
nie drogie a bardzo syte danie w sam raz dla głodomorów ;D nierozłączne z pikantnym czerwonym barszczem. kompromis miedzy krokietem i pierogami ruskimi z tych pierwszych bierzemy chrupiący naleśnik z drugich pikantne serowe nadzienie...równowaga zachowana ;) można wykorzystać nadwyżkę ziemniaków lub naleśników z poprzedniego dnia z obiadu...

Składniki

  • twaróg, ok 0,5kg
  • ziemniaki ugotowane, ok 0,5 kg tyle samo co twarogu
  • cebula, 3 duże
  • naleśniki duże, ok 10
  • Bułka tarta, kilka garści
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki wg. przepisu podstawowego ok 10 szt - zostawić 2-3 chochle ciasta w miseczce ( będzie potrzebne do obtoczenia gotowych krokietów !!!) naleśniki odstawić aż przestygną.

  2. Ziemniaki i twaróg utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę i przetrzeć przez sitko lub przepuścić raz przez maszynkę. Cebulę zeszklić na patelni dodać do masy serowo ziemniaczanej. Oprószyć obficie solą pieprzem i dodać odrobinę maggi. Całość wymieszać na gładką masę.

  3. Rozgrzać na patelni olej. Z przestudzonych naleśników i farszu formujemy krokiety: Formujemy z masy (dwie duże łyżki stołowe-garść) podłużny wałeczek kładziemy na 1 końcu naleśnika boki zawijamy do środka i rulon-ujemy na końcu lekko przygniatamy.

  4. Naleśnik maczamy w cieście naleśnikowym obtaczamy w sporej ilości bułki tartej i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe-SMACZNEGO !!!

  5. Ja zawsze podaję je z pikantnym czerwonym barszczem ( mój przepis dodany) Świetne jako przystawka lub normalny obiad. Ostrzegam są bardzo bardzo sycące i smaczne ;D

Komentarze do przepisu (7)

amidalla 06 sierpnia 2011
Kocham ruskie pierogi! Więc to na pewno mi zasmakuje. Wypróbuję:)
panka 06 sierpnia 2011
Pyszności, do ulubionych :)
cytrynkaaa 23 września 2011
Dziękuję są naprawdę pyyyyyyyyszne polecam jak najbardziej :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • twaróg, ok 0,5kg
  • ziemniaki ugotowane, ok 0,5 kg tyle samo co twarogu
  • cebula, 3 duże
  • naleśniki duże, ok 10
  • Bułka tarta, kilka garści
  • olej, do smażenia
Składniki