Krewetki z sosem koktajlowym

Krewetki z sosem koktajlowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Przystawka z krewetek, która jest często nazywana koktajlem z krewetek, jest specjalną formą koktajlu. Angielski termin koktajl oznacza „ogon koguta” i ma na celu oddanie barwności mieszanki. Koktajl z krewetek jest zwykle podawany jako przystawka i odpowiednio wzbogacony lekkimi warzywami i owocami, które pobudzają apetyt na więcej.

Składniki

  • 400 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 2 jabłka
  • 50 g zielonego groszku
  • SOS KOKTAJLOWY:
  • 8 łyżek wody
  • 100 ml majonezu
  • 8 łyżek keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka koniaku
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki marynowac w soku z 1 cytryny. Jesli sa surowe, ugotowac je krótko w osolonej wodzie.
    Przygotowac sos. Powoli wymieszac wody i ocet z majonezem. Dodac keczup, lyzeczke koniaku, chrzan i pieprz. Mieszac, az sos bedzie gladki. Jabłka pokroic w drobna kostke i wymieszac z groszkiem i krewetkami.

  2. Krewetki serwowac w koktajlowym kieliszku, ozdobione lisciem salaty.

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 01 stycznia
Cudeńko :)
KulinarnaChwila 02 stycznia
Super:)
SprytnaChochla 02 stycznia
Pięknie podany!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 2 jabłka
  • 50 g zielonego groszku
  • SOS KOKTAJLOWY:
  • 8 łyżek wody
  • 100 ml majonezu
  • 8 łyżek keczupu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka koniaku
  • pieprz
Składniki