Krewetki w pomidorach

Krewetki w pomidorach
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
* Do przygotowania tego dania możesz użyć surowych krewetek tygrysich, lub mrożone, niegotowane.

Składniki

  • 24 krewetki tygrysie (użyłam mrożonych)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego po anchois
  • duży pęczek świeżej natki pietruszki (bez łodyg, pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 1 lub 2 suszone czerwone papryczki chilli (posiekane)
  • 2 łyżeczki pasty z anchois lub anchois rozgniecione w moździeżu
  • 500 g bardzo dojrzałych, świeżych pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Na patelni rozgrzej oliwę.

    2. Do oliwy dodaj czosnek, chilli oraz natkę pietruszki.

    3. Smaż około 30 sekund.

    4. Dodaj pastę z anchois.

    5. Smaż około 1 minuty.

    6. Dodaj oczyszczone i pozbawione pancerzy krewetki.

    7. Smaż z każdej strony (około 3 minuty).

    8. Dodaj wino i duś nie więcej niż 3 minuty.

    9. Dodaj pomidory i duś wszystko razem około 3 minuty.

    10. Dopraw solą oraz pieprzem.

    11. Podawaj gorące z bagietką.

    12. Smacznego :-)

Składniki
  • 24 krewetki tygrysie (użyłam mrożonych)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego po anchois
  • duży pęczek świeżej natki pietruszki (bez łodyg, pokrojona)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 1 lub 2 suszone czerwone papryczki chilli (posiekane)
  • 2 łyżeczki pasty z anchois lub anchois rozgniecione w moździeżu
  • 500 g bardzo dojrzałych, świeżych pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki