Krewetki w cieście piwnym.

Krewetki w cieście piwnym.
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olina102
Krewetki inaczej.

Składniki

  • mrożone krewetki, 20 szt.
  • olej, do głębokiego smażenia
  • mąka, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • piwo, ok. szklanki
  • pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz i sól, do smaku

Przygotowanie

  1. Przelewam wrzątkiem krewetki, odcedzam. Podgrzewam w głębokiej patelni olej.

  2. Robię ciasto z mąki, piwa, proszku do pieczenia i przypraw. Jak naleśnikowe, trochę gęstsze by nie spływało z krewetek. Przyprawiam na ostro, nie żałuję papryki i pieprzu cayenne.

  3. Maczam krewetki w cieście trzymając je za ogonek. Gdy się przyrumienią obracam. Wyjmuję na ręczniki papierowe. Podaję z ćwiartkami cytryny.

Komentarze do przepisu (5)

atka24 20 maja 2012
Szkoda krewetek. Do owocow morza tylko biale wino .
olina102 20 maja 2012
Ja ich nie żałuję nikomu.
olina102 20 maja 2012
Daruj sobie. Jedz jak chcesz i pozwól to robić innym.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mrożone krewetki, 20 szt.
  • olej, do głębokiego smażenia
  • mąka, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • piwo, ok. szklanki
  • pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz i sól, do smaku
Składniki