Krewetki po hiszpańsku

Przepis dnia 2008-08-11
Krewetki po hiszpańsku
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: maja30
Krewetki po hiszpańsku najlepiej smakują z tostami lub bagietką.

Składniki

  • krewetki, 10
  • oliwa z oliwek, pół filiżanki
  • sól i pieprz, do smaku
  • zmielona papryka, szczypta
  • posiekane liście oregano, kilka sztuk
  • masło, 1 łyżka
  • posiekany czosnek, 5 ząbków
  • Posiekana natka pietruszki, 1
  • vermut, 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy marynatę na krewetki, czyli mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Do tego wrzucamy krewetki i marynujemy ok 30 minut. Wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na maśle. Potem posypujemy jeszcze papryką, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy aż nie będą surowe. Całość jeszcze na ogniu polewamy vermutem i pietruszką, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Trzymamy na patelni jeszcze kilka minut zanim podamy danie na talerzu.

Komentarze do przepisu (4)

koko6 09 listopada 2008
wydaje mi się,że czas smażenia krewetek trzeba koniecznie skrócić bo mogą stać się gumowate,a reszta jak... Czytaj całość »
wydaje mi się,że czas smażenia krewetek trzeba koniecznie skrócić bo mogą stać się gumowate,a reszta jak najbardziej ok.
Ivona 28 kwietnia 2009
A tak serio,to czy jadłaś kiedyś krewetki ? Smaży się je dosłownie około 1-2 min (surowe) i to... Czytaj całość »
A tak serio,to czy jadłaś kiedyś krewetki ? Smaży się je dosłownie około 1-2 min (surowe) i to wystarczy....maja być soczyste a nie gumowato-kapciowate i pozbawione smaku.I na 10 biednych krewetek chcesz użyć 5 ząbków czosnku ?
Nawet królewskie tego nie zniosą.Litości !
lalka30 10 listopada 2009
droga Ivono jak jesteś taka znawczynią krewetek to daj swój przepis a pewnie wszyscy skorzystamy a tak tylko... Czytaj całość »
droga Ivono jak jesteś taka znawczynią krewetek to daj swój przepis a pewnie wszyscy skorzystamy a tak tylko narzekasz :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • krewetki, 10
  • oliwa z oliwek, pół filiżanki
  • sól i pieprz, do smaku
  • zmielona papryka, szczypta
  • posiekane liście oregano, kilka sztuk
  • masło, 1 łyżka
  • posiekany czosnek, 5 ząbków
  • Posiekana natka pietruszki, 1
  • vermut, 3 łyżki
Składniki