Krewetki na ostro

Przepis dnia 2013-05-13
Krewetki na ostro
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Jakby mi ktoś parę lat temu powiedział, że polubię krewetki to puknąłbym się jedynie w czoło. Co jak co ale do tych morskich robaczków trzeba się przekonać. Jedno jest pewne - krewetki genialnie wychodzą na zdjęciach, a smak podkręcony solidną porcją chili również daje ciekawe wrażenia. Podobno krewetki to afrodyzjak.

Składniki

  • krewetki tygrysie - 25dag
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • olej - łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Porządnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy na nim 2 ząbki posiekanego czosnku pilnując by się nie przypalił. Na patelnię teraz powinno trafić masło. Gdy się rozpuści dodajemy świeże lub rozmrożone dokładnie i przyprawione porządnie solą oraz pieprzem krewetki. Obsmażamy je z każdej strony dodając połowę porcji posiekanej natki pietruszki. Mieszamy dość często by się zrumieniły z każdej strony równomiernie.

  2. Czas na ostre chili - pokrojona w drobne paseczki papryczka doda odpowiedniego smaku mięsistym krewetkom. Kolej na resztę posiekanej pietruszki i kolejne dwa ząbki czosnku. Dusimy krewetki jeszcze chwilę i podajemy przystrojone szczypiorkiem. Jedliśmy je z opiekaną ciabatą posmarowaną pietruszkowym pesto - smaczna przekąska na wieczór. Krewetki można skropić przed podaniem cytryną.

  3. Uwaga - jeśli użyjecie świeżej, nieobranej krewetki nie zapomnijcie usunąć czarny przewód pokarmowy.

Komentarze do przepisu (4)

sms1962 24 kwietnia 2013
Najlepsze krewetki Jumbo jadłem kiedys za wielką wodą. Były grillowane ia nie smazone i w specjalnym ostrym sosie
okonek 04 maja 2013
kazda krewetka dobra jaksiejej nie wysmazy na podeszwe - a ten przepis moimzdaniem przewiduje troche zbyt dlugie... Czytaj całość »
kazda krewetka dobra jaksiejej nie wysmazy na podeszwe - a ten przepis moimzdaniem przewiduje troche zbyt dlugie smazenie
taura 04 maja 2013
pyszności!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • krewetki tygrysie - 25dag
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • olej - łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek
Składniki