Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce morza maja swoich zwolenników jak i zagorzałych przeciwników. Jedni je uwielbiają, inni za nic nie wezmą do ust ”robali”. Na siłę nikogo się nie przekona, ale znam osobę, która na samą myśl o krewetkach zieleniała na twarzy, natomiast nie wiedząc, że potrawa je zawiera, zjadła ze smakiem. O fakcie dowiedziała się dwa lata później. Fanem nie została, ale też przestała czuć obrzydzenie. Osobiście do krewetek przekonałam się w jednej z krakowskich restauracji, gdzie podano je w rewelacyjnej, dla mnie, a faktycznie prostej formie. Diabeł jak wiadomo tkwi w szczegółach, więc i w tym przepisie ważne jest kilka drobiazgów. Porcja dla 2 osób.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 65
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Przygotowanie: 5 ząbków czosnku obieramy i podsmażamy na maśle rozgrzanym z oliwą. Szynkę parmeńska kroimy na cieniutkie plasterki i każdą krewetkę owijamy paseczkiem szynki. Na podsmażony czosnek wrzucamy krewetki i smażymy kilka minut. Nie więcej niż 5 , żeby krewetki nie zrobiły się gumowe. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, które wcześniej nakłuliśmy ostrym nożem lub widelcem. Całość smażymy pod przykryciem ok 3 min, aż pomidorki puszczą sok. W międzyczasie podsmażmy na patelni grillowej cukinię, aby się ładnie zrumieniła z obu stron. Jeżeli jest sezon i mamy szparagi to gotujemy je ok 6 min w osolonej wodzie i wyciągamy lekko twardawe, chrupiące. Na podgrzany talerz wykładamy krewetki , polewamy powstałym sosem. Dookoła układamy plasterki cukinii lub szparagi. Podajemy z 2 kromkami opieczonego chleba tostowego, lub bagietką czosnkową. Całość posypujemy natką pietruszki i pieprzem. Sól wg. uznania. Jeżeli do tego podamy lamkę schłodzonego białego wina, osiągamy pełnię szczęścia.