Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa idealnie nadająca się na przystawkę przed daniem głównym.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 370
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 370
Składniki
Suszone grzyby płuczemy i namaczamy przez godzinę. Następnie gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Na dużych oczkach na tarce ścieramy marchewkę, korzeń pietruszki, a pora kroimy w małe paseczki.
Z grzybowego wywaru wyjmujemy ugotowane grzyby. Dolewamy wody i wrzucamy wcześniej przygotowane jarzyny. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle wraz z cebulką, następnie dodajemy do gotującej się zupy. Gdy wszystkie składniki są już odpowiednio miękkie, miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Na koniec dodajemy śmietanę, świeżą natkę pietruszki i przyprawiamy. Najlepiej podawać z małymi grzaneczkami. Smacznego:)