Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
świetna zupa

Składniki

  • pieczarki, 500 g
  • bulion drobiowy, 600 ml
  • cebule, 2
  • ziemniak, 1
  • gęsta śmietana, 1/2 szklanki
  • białe wytrawne wino, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • natka pietruszki, posiekana, 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, zarumienić na reszcie masła na złoty kolor, posolić.

  2. Bulion zagotować, wrzucić grzyby (1/4 odłożyć), cebulę oraz pokrojony w kostkę ziemniak, wlać wino. Gotować 25 minut.

  3. Zupę zmiksować, połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Krem nalać do talerzy, każdą porcję udekorować pozostałymi pieczarkami oraz natką pietruszki. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

wiosna84 14 stycznia 2012
teraz ta zupka jest naszymm 1 daniem na Wigilijne,brak slow moj maz powiedzial :)
annawk 20 stycznia 2012
potwierdzam, wyszła przepyszna
Składniki
  • pieczarki, 500 g
  • bulion drobiowy, 600 ml
  • cebule, 2
  • ziemniak, 1
  • gęsta śmietana, 1/2 szklanki
  • białe wytrawne wino, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • natka pietruszki, posiekana, 2 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki