Krem jogurtowy z owocami leśnymi i kruszonką cynamonową

Krem jogurtowy z owocami leśnymi i kruszonką cynamonową
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Składniki

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 malin
  • 10 jeżyn
  • 20 borówek
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Żółtka zmiksuj z dwiema łyżkami brązowego cukru na kogel-mogel.

  2. Dodaj jogurt i mieszaj, aż całość stanie się jednolita.

  3. Mąkę połącz z masłem, 1 łyżką brązowego cukru oraz cynamonem w jednolitą masę i całość zagnieć.

  4. Tak powstałą kruszonkę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez 10 minut.

  5. Do szklanki przełóż warstwami krem, owoce oraz 50 g kruszonki.

Składniki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 malin
  • 10 jeżyn
  • 20 borówek
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szczypta cynamonu
Składniki