Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
pyszne, tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu :-)

Składniki

  • kasza gryczana, 1 szkl. lub 2 woreczki
  • twaróg, 25 dag
  • jajka, 3
  • masło, 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
  • Bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać do garnka, wlać pół litra wrzącej wody, dodać łyżkę masła i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (można też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i później dodać masło).

  2. Ostudzoną kaszę rozgnieść widelcem razem z twarogiem, dodać jajka, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę i uformować z niej okrągłe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni dosyć długo z każdej strony na złocisty kolor. Moja rada: nie odwracać zbyt szybko kotletów na drugą stroną, muszą się naprawdę podpiec żeby się nie rozlatywały.

  3. Najlepiej smakują z sosem, ja podałam z grzybowym i surówką. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (10)

margo21 11 lutego 2011
do ulubionych.
palooka 11 lutego 2011
super kotleciki
gurufistaszek 11 lutego 2011
ja znam w wersji ze szczypiorkiem :) fakt jest taki, że są niesamowicie pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza gryczana, 1 szkl. lub 2 woreczki
  • twaróg, 25 dag
  • jajka, 3
  • masło, 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki, 3 łyżki
  • Bułka tarta
  • sól, pieprz
Składniki