kotlety z jajek

kotlety z jajek
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dinozzo
szybkość w przygotowaniu i prostota w wykonaniu

Składniki

  • jajka, 9
  • duża cebula, 1
  • sucha bułka, 2
  • Bułka tarta, 100dag
  • olej
  • sól, pierz

Przygotowanie

  1. Jajka (8 szt) gotujemy na twardo, w oddzielnym garnku smażymy pokrojoną na drobno cebulę aż do uzyskania złotego koloru, bułkę moczymy w wodzie do momentu zmięknięcia, po paru minutach bułki odciskamy z nadmiaru wody.

  2. Jajka przeciskamy przez praskę do ziemniaków dodając kolejno cebulę wyciśniętą bułkę i jedno surowe jajko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania lekkiej jednolitej konsystencji (w razie gdy masa jest zbyt rzadka można dodać bułkę tartą), kolejno formujemy kotleciki panierując w bułce tartej, smażąc na rozgrzanym oleju około 10 minut, aż uzyskają złocisty kolor, a skórka będzie twarda. Smacznego

Komentarze do przepisu (8)

terra 26 maja 2009
bardzo dobrze smakują z odrobiną gałki muszkatowej
guzior 06 czerwca 2009
Bardzo dobre.Smakowały nawet mojemu wybrednemu mężowi!
Konto usunięte 21 sierpnia 2009
Zrobiłam, fajniste :)))Mniam mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka, 9
  • duża cebula, 1
  • sucha bułka, 2
  • Bułka tarta, 100dag
  • olej
  • sól, pierz
Składniki