Kotlety mielone z łopatki, do chleba.

Kotlety mielone z łopatki, do chleba.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Comiesięczne wietrzenie lodówki :). Smażone kotlety wieprzowe, mielone. Możemy je zajadać z chlebem lub z ziemniakami i surówką.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • jajka 3 szt
  • sól 1 łyżka płaska
  • pieprz 1 mała, płaska łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula połowa
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze wymieszały się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

  2. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

  3. Smacznego :)

Składniki
  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • jajka 3 szt
  • sól 1 łyżka płaska
  • pieprz 1 mała, płaska łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula połowa
  • tłuszcz do smażenia
Składniki