Kotlety mielone z leszcza.

Kotlety mielone z leszcza.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczne kotlety mielone z leszcza.

Składniki

  • leszcze 60 dag
  • pęczek kopru
  • Natka pietruszki
  • bułka tarta (pół szklanki)
  • Jajko
  • Cebula
  • Marchew
  • Por
  • Sól
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Ryby czyścimy z łusek, płuczemy w bieżącej zimnej wodzie, filetujemy. Grzbiety ryb gotujemy z włoszczyzną. Ugotowane grzbiety z ryb studzimy a bulion rybny możemy za pasteryzować w słoiku.

  2. Potrzebować będziemy pęczek kopru i natki pietruszki.

  3. Filety wraz z koprem, obranym mięsem z gotowanych grzbietów, pietruszką i ugotowaną marchwią z porem mielimy przez standardowe sitko 4 mm. Zmielonego fileta doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy jajko i bułkę tartą, w razie potrzeby możemy dodać 1 łyżkę stołową mąki pszennej. Dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami i koprem. Po upływie godziny wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy starty na wiórki ser żółty Radamer (70 gram). Jeszcze raz próbujemy smak farszu,w razie potrzeby doprawiamy. Jeszcze raz wszystko dobrze wyrabiamy i mamy już gotowy farsz rybny na kotlety lub klopsy rybne.

  4. Z przygotowanego farszu formujemy kotlety, panierujemy w tartej bułce.

  5. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.

  6. Smacznego!!!

Składniki
  • leszcze 60 dag
  • pęczek kopru
  • Natka pietruszki
  • bułka tarta (pół szklanki)
  • Jajko
  • Cebula
  • Marchew
  • Por
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
Składniki