Kotlety mielone trochę po włosku

Kotlety mielone trochę po włosku
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MonCheri
Inne, pyszne kotlety mielone, dla lubiących kuchnię włoską:) Barrdzo udany eksperyment:)

Składniki

  • mięso mielone od szynki, ok 300 g
  • pół suchej bułki pszennej
  • mleko, do namoczenia bułki
  • ser żółty(gouda) pokrojony w drobną kostkę, dwie garście
  • koncentrat pomidorowy, łyżka
  • oliwki zielone (ja użyłam nadziewanych papryką), spora garść
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, przyprawa kebab-gyros, spora szczypta każdej, ja sypę dużo
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, tak by masa była dość zwięzła

Przygotowanie

  1. Bułkę namaczam w mleku, dodaje przyprawy, jajko, ser, koncentrat, pokrojone na ćwiartki oliwki oraz mięso, wszystko mieszam, dosypuję bułkę tartą, formuję kotleciki, smażę na rozgrzanym oleju ok 10 min, tutaj podałam z tostami pszennymi z masłem oraz bazylią. Życzę smacznego:)

Komentarze do przepisu (4)

edi1971 15 września 2010
WYGLĄDAJĄ NA PYSZNE
niezapominajka 15 września 2010
A co te kotlety mają wspólnego z kuchnią włoską - bo chyba nie przyprawę kebab-gyros?
amela 15 września 2010
a czemu to "po włosku"?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone od szynki, ok 300 g
  • pół suchej bułki pszennej
  • mleko, do namoczenia bułki
  • ser żółty(gouda) pokrojony w drobną kostkę, dwie garście
  • koncentrat pomidorowy, łyżka
  • oliwki zielone (ja użyłam nadziewanych papryką), spora garść
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól, przyprawa kebab-gyros, spora szczypta każdej, ja sypę dużo
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, tak by masa była dość zwięzła
Składniki