Kotlet w miodzie

Przepis dnia 2008-04-20
Kotlet w miodzie
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
Pomysł na obiad.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 winne jabłko gruszka i kilka wisienek z kompotu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić, skropić 1 łyżką soku z cytryny i oprószyć solą. Wstawić (pod przykryciem) na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim jabłka. Gruszkę i wisienki odsączyć z kompotu, dodać do cząstek jabłka. Chwilę smażyć razem (uważać, aby owoce nie rozpadły się). Posłodzić. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Tą mieszaniną posmarować kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu dusić je jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Podawać gorące z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.

Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 winne jabłko gruszka i kilka wisienek z kompotu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, biały pieprz
Składniki