Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kotleciki z kaszy jęczmiennej
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Bezmięsne, pyszne, sycące danie, w sam raz na obiadek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę i wystudzić. Dodać pozostałe składniki (bułka odciśnięta z mleka, szczypiorek i cebula posiekane na dość drobno, biały ser rozdrobniony widelcem, surowe jajka) i dokładnie wymieszać, do połączenia się całości. Przyprawić do smaku. Formować kuleczki, obtaczać w bułce tartej, zgniatając formować kotleciki, smażyć na oleju na brązowy kolor z obu stron. Uwaga! Przewracać dopiero wtedy gdy będą dobrze przyrumienione inaczej się rozpadną.

  2. Ja dałam surową cebulkę, ale można podsmażyć na masełku- na pewno da wyśmienity posmak. Moja kasza była już z jarzynkami, ale można dodać np startą na tarce marchewkę i podsmażoną razem z cebulką lub zielony groszek.

  3. Ja kotleciki podałam z sosem grzybowym (podduszone pieczarki i kilka podgrzybków, zmiksowałam, doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną śmietany).

  4. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z wielkiezarcie.com

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 25 kwietnia 2011
Po prostu pysiu... Do ulubionych.
Konto usunięte 28 kwietnia 2011
FAJNE!
Konto usunięte 28 kwietnia 2011
Do ulubionych oczywiscie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki