koszyczki ze szpinakiem

Przepis dnia 2013-06-02
koszyczki ze szpinakiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: anetaa26
Kolejna propozycja na podanie szpinaku :) Z serem feta- polaczenie idealne :)

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g swiezego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 50 g masla
  • 1 lyzka oleju
  • sol, pieprz

Przygotowanie

  1. Szpinak krotko zblanszowac w osolonym wrzatku, odcedzic i wystudzic. Drobno pokroic. Cebulke posiekac, podsmazyc na oleju- kiedy bedzie zeszklona, dodac zmiazdzony czosnek, szpinak, doprawic do smaku. Smazyc na wolnym ogniu ok 10 minut. Zdjac z ognia, dodac pokruszony ser (do cieplej masy) i odstawic do przestygniecia.

    Ciasto pokroic na 18 kwadratow. Kazdy kwadrat wlozyc do formy do muffinkow (jak na zdjeciu)- jesli foremka jest silikonowa, nie trzeba jej natluszczac, jesli zwykla- smarujemy maslem.

    Na srodek ciasta nakladamy po lyzeczce- dwie nadzienia. Na wierzch kladziemy kawaleczek masla. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (5)

szczotka_od_kija 28 maja 2013
ależ to musi super smakować!!! szpinak i feta to idealne połączenie:)
Konto usunięte 28 maja 2013
Te koszyczki pięknie się prezentują :))
Maudie 28 maja 2013
Śliczne i smaczne.Uwielbiam szpinak:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g swiezego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 50 g masla
  • 1 lyzka oleju
  • sol, pieprz
Składniki