korniszonki jak sklepowe

korniszonki jak sklepowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wioleta333
pyszne chrupiące małe ogóreczki w zalewie octowej

Składniki

  • Zalewa:
  • litr wody
  • 8 dag cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 dag soli
  • ziele angielskie
  • 5 liści laurowych
  • cebula
  • czosnek
  • KOPER
  • marchewka
  • ogórki
  • gorczyca ( po 5 ziarenek do słoika)
  • chrzan

Przygotowanie

  1. ogórki umyć, do s łoików litrowych włożyć 2 plastry cebuli, ząbek czosnku, koperek, ok 5 ziarenek gorczycy, laskę chrzanu, 5 plasterków marchewki, po 1 listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego , napchać ciasno ogóreczki do słoika i zalać kipiącą zalewą , szybko zakręcić , wstawiać słoiki do garnka z gorącą wodą ( ważne!!! gotować tylko 3 minuty od chwili zagotowania nie więcej bo ogórki będą miekkie!!!)

  2. zalewa: wodę , cukier, ocet i sól zagotować i zalewać ogórki!!!

Komentarze do przepisu (11)

amela 03 sierpnia 2010
Dzięki Wioletko :-)
madziak 03 sierpnia 2010
napewno nie jak sklepowe, domowe są o niebo lepsze :)
renka 03 sierpnia 2010
Ja uważam,że są bardzo kwaśne ,ale są "gusta i guściki"być może dla Ciebie są dobre no i gorczycy jest o... Czytaj całość »
Ja uważam,że są bardzo kwaśne ,ale są "gusta i guściki"być może dla Ciebie są dobre no i gorczycy jest o wiele więcej :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Zalewa:
  • litr wody
  • 8 dag cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 dag soli
  • ziele angielskie
  • 5 liści laurowych
  • cebula
  • czosnek
  • KOPER
  • marchewka
  • ogórki
  • gorczyca ( po 5 ziarenek do słoika)
  • chrzan
Składniki