Wszystkie składniki z wyjątkiem sera i tofu ;) umyć i osuszyć.
Tofu i ser żółty pokroić tak, aby uzyskać po 8 kwadratowych kawałków.
Kawałki papryk pokroić na paski o szerokości około 1 cm i długości 2,5 cm, tak aby uzyskać po 8 pasków z każdego koloru.
Połówkę jabłka pokroić na 8 plastrów o grubości kilku mm, w zależności od wielkości jabłka. Każdy plaster przekroić jeszcze raz na pół, uzyskując kawałki jabłka w kształcie ćwiartki koła.
Każdy liść sałatę podzielić na 8 kawałków, usuwając części białe i twarde.
Na paterze ułożyć w szachownicę kawałki sera żółtego i tofu, następnie na każdym z nich ułożyć po kawałku jabłka.
Każdy kawałek sałaty złożyć dwa lub trzy razy i wkłuć w niego wykałaczkę.
Wykałaczki z sałatą powkłuwać w przygotowane koreczki.
Na wykałaczki nakłuwać pomidory żółte i czerwone, tak aby na jeden koreczek przypadał jeden pomidor.
Kawałki papryki czerwonej nakłuć na koreczki z pomidorami żółtymi, a kawałki papryki żółtej na koreczki z pomidorami czerwonymi.
Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i podawać.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej