Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem typu feta

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem typu feta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś proponuję wytrawną przekąskę. Zapewniam, że zniknie w szybkim tempie.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5-6 kulek mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i lekko rozmrożone kulki szpinaku. Smażyć nadal mieszając. Masa warzywna musi być w miarę jednolita. Wtedy wymieszać z pokruszonym serem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż ser już jest słony.
    Płat ciasta francuskiego podzielić na kwadraty o boku + - 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Rogi ciasta złożyć w kopertę i skleić. Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 st. C około 15 minut.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 17 maja
Ale pyszne paczuszki!
Dziękuję.
KulinarnaChwila 18 maja
Pyszotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5-6 kulek mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz
Składniki