Koperty z ciasta francuskiego z farszem

Koperty z ciasta francuskiego z farszem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przekąska w sam raz na wieczór z przyjaciółmi.

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieczarki 200 dag.
  • Pierś z kurczaka (pojędyńcza)
  • Cebula biała 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Pomidory z puszki krojone 1/2 puszki
  • Czosnek 4-5 ząbki
  • Oregano 2 łyżeczki
  • Bazylia 2 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Pieprz
  • Sól
  • Żółtko jaja kurzego 1 szt.

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na masełku razem z pokrojoną cebulką.

  2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą kebab i smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

  3. Do pomidorów z puszki dodajemy pieprz, sól, oregano, bazylię, paprykę słodką, paprykę ostrą i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.

  4. W misce mieszamy pieczarki, kurczaka i pomidory. Mamy gotowy farsz.

  5. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i "łączymy" ze sobą przeciwległe rogi, tworząc tzw. "koperty". Jak na zdjęciu.

  6. Koperty smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 20 min.

  7. Przekąskę najlepiej podawać z sosem czosnkowym. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

Futka 29 kwietnia 2016
Cudne i bardzo apetyczne <3
Składniki
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieczarki 200 dag.
  • Pierś z kurczaka (pojędyńcza)
  • Cebula biała 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Pomidory z puszki krojone 1/2 puszki
  • Czosnek 4-5 ząbki
  • Oregano 2 łyżeczki
  • Bazylia 2 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Pieprz
  • Sól
  • Żółtko jaja kurzego 1 szt.
Składniki