Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe szarpańce, czyli coś w rodzaju placuszków warzywnych smażonych na głębokim oleju. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska z sosem lub dodatek do dań głównych. Przepis pochodzi z 576. odcinka programu "Rączka gotuje", gdzie Remigiusz Rączka odwiedza Podzamcze w Rabsztynie i gotuje z tamtejszym szefem kuchni.
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10549
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 305
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10549
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 305
Składniki
Ugotowane, przestudzone ziemniaki rozbij tłuczkiem.
Marchewki obierz, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Startą marchewkę dodaj do ziemniaków.
Natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do ciasta na placki. Składniki wymieszaj.
Ciasto na kolorowe szarpańce dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wbij jedno jajko. Składniki wymieszaj, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj ciasto.
Kolorowe szarpańce nakładaj łyżką na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.