Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem

Kolorowe kanapki z łososiem, kremowym serkiem, awokado, burakiem i pumperniklem
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Kolorowe kanapki świetnie sprawdzają się jako przystawka podczas rodzinnych spotkań. Przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd i smak pozytywnie zaskakują. Takie kanapki robiłam już wielokrotnie i zawsze bardzo smakowały gościom, więc na święta i Sylwestra też pojawią się na stole, gdyż zdobią stół, a jednocześnie wspaniale smakuję.

Składniki

  • żółty burak
  • podłużny czerwony burak
  • pomarańczowa marchewka
  • fioletowa marchewka
  • 100 g wędzonego łososia z Alaski
  • Awokado
  • 400 g kremowego serka naturalnego
  • 3 kromki pumpernikla
  • Sól morska
  • sok z cytryny
  • pieprz kolorowy
  • kapary i listki rukoli do przybrania

Przygotowanie

  1. Marchewki i buraki układamy w parowarze. Żółty burak i pomarańczowa marchewka nie powinna stykać się z fioletową marchewką i czerwonym burakiem. Warzywa oprószamy solą. Gotujemy na parze około 45 minut - powinny być miękkie. Ostudzone warzywa obieramy.

    Foremkę wykładamy folią spożywczą.

    Warzywa kroimy w cienkie plasterki.
    W foremce układamy warstwę z żółtego buraka i pomarańczowej marchewki. Smarujemy serkiem. Następnie układamy warstwę z czerwonego buraka i fioletowej marchewki. Smarujemy serkiem. Układamy plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy cienko pokrojone awokado i lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy kolorowym pieprzem. Smarujemy serkiem. Układamy kromki pumpernikla. Lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią spożywczą. Wierzch warto obciążyć, np. kartonem mleka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Wyjmujemy z formy. Nie odwijamy z folii kroimy na kawałki ostrym nożem. Z kawałków, już po ukrojeniu zdejmujemy folię. Układamy na półmisku. Posypujemy rukolą i kaparami.

    Porada: Serek którego użyłam był lekko solony, jeśli wasz jest bez soli warto doprawić go do smaku solą morską.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 01 grudnia 2021
BAJECZKA, takie kanapki skuszą każdego, zapewne też i małe niejadki. Super :)
FoodSafari 01 grudnia 2021
To racja, przyciągną każdego, a powstały przypadkowo, przy sprzątaniu lodówki, a teraz są hitem, każdego... Czytaj całość »
To racja, przyciągną każdego, a powstały przypadkowo, przy sprzątaniu lodówki, a teraz są hitem, każdego przyjęcia.
Nevermore 01 grudnia 2021
NO WASTE :) Przy takim sprzątaniu czasem powstają bardzo ciekawe i pyszne dania :)
Składniki
  • żółty burak
  • podłużny czerwony burak
  • pomarańczowa marchewka
  • fioletowa marchewka
  • 100 g wędzonego łososia z Alaski
  • Awokado
  • 400 g kremowego serka naturalnego
  • 3 kromki pumpernikla
  • Sól morska
  • sok z cytryny
  • pieprz kolorowy
  • kapary i listki rukoli do przybrania
Składniki