Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zawinięte w chrupiące placuszki.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9853
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 119
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 525
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 68
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9853
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 119
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 525
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 68
Składniki
Placuszki: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
Sos: W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.