Kokosowe racuchy z jabłkami

Kokosowe racuchy z jabłkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kokosowe racuchy z jabłkami to smaczny pomysł zarówno jako śniadanie czy obiad jak i kolację. To proste i szybkie w przygotowaniu placuszki z dodatkiem startych jabłek i wiórek kokosowych idealne dla wielbicieli kokosu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 2 szklanki mleka ( szklanka 250 ml )
  • 3-4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50-70 g wiórków kokosowych
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasto wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką.

  2. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem.

  3. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na złoty kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Gotowe racuszki, obficie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

kuchmariola63 07 kwietnia
Pyszne racuchy :)
Dariusz-D 07 kwietnia
Kapitalne.
Dzisiaj robię , bo łatwe :-)
kvaas 07 kwietnia
ale bym takie zjad
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 2 szklanki mleka ( szklanka 250 ml )
  • 3-4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50-70 g wiórków kokosowych
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Składniki