Klopsiki w occie z gałką muszakatołową

Klopsiki w occie z gałką muszakatołową
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Niby tradycyjne klopsiki a dzięki gałce stają się nie aż takie tradycyjne. Polecam na ostatki i nie tylko!

Składniki

  • Mięso mielone - 1,5 kg
  • jajka- 3 szt.
  • Bułka- 1 szt.
  • Gałka muszkatołowa- 3 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Marchew- 1 szt.
  • Woda- 5 szklanek
  • ocet- szklanka
  • Ziele angielskie- 5 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • Gorczyca- 2 łyżki
  • Sól- łyżka
  • Cukier- 6 łyżek

Przygotowanie

  1. Bułkę namocz w wodzie. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajka, gałkę, bułkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

  2. Z mięsa uformuj małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego). Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

  3. Cebulę pokrój w piórka, marchew w plasterki. Składniki zalewy razem z warzywami zagotuj. Gotuj przez ok. 5 minut. Zalewę przestudź. Dodaj klopsiki, wymieszaj. Trzymaj pod przykryciem przez min. dobę.

Składniki
  • Mięso mielone - 1,5 kg
  • jajka- 3 szt.
  • Bułka- 1 szt.
  • Gałka muszkatołowa- 3 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Marchew- 1 szt.
  • Woda- 5 szklanek
  • ocet- szklanka
  • Ziele angielskie- 5 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • Gorczyca- 2 łyżki
  • Sól- łyżka
  • Cukier- 6 łyżek
Składniki