Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej.

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne na święta,jak i również na Sylwestra,świetnie sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska na jeden gryz :-)

Składniki

  • ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 1 kajzerka+mleko do namoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula+łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szkl.octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie

  1. Rybę rozmroziłam,następnie zmieliłam maszynką do mielenia,w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę,zmieliłam resztę ryby.
    Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę,posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną,bułkę tartą,żółtko,koperek i przyprawy,całość dokładnie wyrabiamy ręką.
    Następnie formujemy małe klopsiki,trochę większe jak orzech włoski.

  2. Klopsiki kulamy w bułce tartej,

  3. smażymy na oleju,na średnim ogniu,z obu stron na rumiano.

  4. Oleju wlać tyle,żeby sięgał do połowy klopsików,klopsiki podczas smażenia obracać.
    Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym,żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Zimne klopsiki układamy w słoikach.
    Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku,zalewamy klopsiki ułożone w słoikach,zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.
    Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
    Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą,smakowałam po 48 godz.
    W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra.

  5. U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję :-)
    Źródło:
    Gotuję,bo lubię.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 21 grudnia 2019
Super pomysł :)
Nevermore 21 grudnia 2019
Pycha, u mnie rybki zawsze w cenie :)
konhambos 21 grudnia 2019
super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 1 kajzerka+mleko do namoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula+łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szkl.octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Składniki