Klopsiki rybne w occie

Klopsiki rybne w occie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
W zamrażarce znalazłam różne ryby : płotki, wzdręgi i leszcze. Myśląc co z nich zrobić wpadłam na pomysł i zrobiłam klopsiki rybne w occie. Już najwyższy czas aby je zrobić i mieć na kolację wigilijną. Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i to świetny pomysł na wykorzystanie ościstych ryb jakimi są właśnie leszcze.

Składniki

  • 600 g wyfiletowanej ryby ( płotki , wzdręgi, leszcze ) 2 jajka 100 g czerstwej bułki 1 szk mleka
  • zalewa : 1,5 szk octu 4 szk wody 1 łyżka ziarnistego pieprzu 1 łyżka białej gorczycy
  • 1 duża cebula 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru
  • sól ( soli tyle aby zalewa była dobrze słona bo klopsiki nie są solone )
  • mąka do obtaczania olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
    Gotować ją około 10 minut na małym ogniu.
    Bułkę namoczyć w mleku.
    Rybę razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.
    Dodać jajko i wyrobić masę.
    Formować kulki większe od orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
    Gotowe klopsiki wkładać do gorącej zalewy i zostawić na 12 godzin.
    Po tym czasie przełożyć klopsiki do słoików, zalać zalewą i zakręcić słoiki.
    Przechowywać w lodówce.
    Podawać po kilku dniach.
    Do dłuższego przechowywania zapasteryzować.

Składniki
  • 600 g wyfiletowanej ryby ( płotki , wzdręgi, leszcze ) 2 jajka 100 g czerstwej bułki 1 szk mleka
  • zalewa : 1,5 szk octu 4 szk wody 1 łyżka ziarnistego pieprzu 1 łyżka białej gorczycy
  • 1 duża cebula 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru
  • sól ( soli tyle aby zalewa była dobrze słona bo klopsiki nie są solone )
  • mąka do obtaczania olej do smażenia
Składniki