Klops z kalafiorem

Przepis dnia 2012-10-31
Klops z kalafiorem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Smaczny i na zimno i na ciepło.

Składniki

  • mięso z indyka zmielone, 1 kg
  • jajko, 1
  • bułka, 1
  • sól,pieprz, do smaku
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona, pół łyżeczki
  • kucharek, 1 łyżka
  • Kalafior, 1 mały
  • Natka pietruszki, kilka gałązek

Przygotowanie

  1. do mięsa dodać namoczoną bułkę,jajko,sól,pieprz,gałkę muszkatołową,kucharek,majeranek i natkę pietruszki

  2. mięso dokładnie wyrobić

  3. kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie

  4. blaszkę wysmarować masłem ,wysypać tartą bułką

  5. część mięsa włożyć do blaszki ułożyć na nim kalafiora,przykryć resztą mięsa i piec około godziny,pod koniec pieczenia na klopsiku można ułożyć krążki z cebuli

  6. zamiast kalafiora można użyc brokuła

Komentarze do przepisu (11)

Maudie 28 października 2012
Taki klops musi być bardzo smaczny a zdjęcie śliczne :)
Garndzilla 28 października 2012
Mniam, a jaka ma być temperatura i czas pieczenia? Można zrobić to w prodiżu? bo nie mam piekarnika.
Jagoda50 28 października 2012
Piec w temperaturze 180.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso z indyka zmielone, 1 kg
  • jajko, 1
  • bułka, 1
  • sól,pieprz, do smaku
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona, pół łyżeczki
  • kucharek, 1 łyżka
  • Kalafior, 1 mały
  • Natka pietruszki, kilka gałązek
Składniki