kiszone warzywa

kiszone warzywa
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
kiszone warzywa po arabsku tak zwane "torszi"

Składniki

  • Marchew 2szt
  • rzepa pół
  • Kalafior 1/3
  • Kapusta biała mały kawałek
  • burak bardzo mały
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy i ziele angielkie
  • Sól 1 łyżka
  • kumin płaska łyżeczka opcjonalnie
  • chili w proszku- do smaku

Przygotowanie

  1. w słoju około litrowym układam przemieszane pokrojone warzywa. buraka daje po to aby warzywa białe zabarwiły się na różowo. Warzywa zalewam solanką z przyprawami na przegotowanej wodzie lub na wodzie z filtrowanej.
    Warzywa z góry powinny być pokryte zalewą.

  2. Potem trzeba poczekać ze trzy cztery dni aż warzywa się ukiszą, marchewka powinna stracić swój słodki smak. Potem trzeba przenieść do lodówki i wyjadać.
    W Egipcie i też w Grecji takie warzywa je się w kanapkach z chlebem pita. Jest to popularna przystawka do obiadów.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (17)

Nevermore 18 stycznia 2018
Kiszonki są pycha, o każdej porze roku :)
Super :D
GREGORHSPEED 18 stycznia 2018
Uwielbiam kiszonki <3
Maudie 18 stycznia 2018
Apetyczne kiszoneczki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Marchew 2szt
  • rzepa pół
  • Kalafior 1/3
  • Kapusta biała mały kawałek
  • burak bardzo mały
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy i ziele angielkie
  • Sól 1 łyżka
  • kumin płaska łyżeczka opcjonalnie
  • chili w proszku- do smaku
Składniki