Kiszka pasztetowa.

Kiszka pasztetowa.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszna, paprykowa, smarowna pasztetowa, idealna na kanapki.

Składniki

  • Surowce:
  • podgardle wieprzowe 1 kg
  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • wywar z gotowania podgardla 0,5 l (w razie potrzeby)
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler korzeń 30 dag
  • cebula 4 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • jelita wołowe proste 2 m
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 stołowe łyżki
  • ziele angielskie 10 ziaren.
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • tymianek 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona 2 łyżki stołowe
  • sól 18g/kg

Przygotowanie

  1. Podgardle pokrojone w plastry 3 cm, cebulę, marchew, pietruszkę i seler parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza jedną godzinę, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i zaparzamy w gorącym wywarze 20 minut. Ostudzone podgardle, wątrobę i warzywa mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler, potem wątrobę, i podgardle. Dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar, jeżeli gęstość farszu będzie nieodpowiednia.

  2. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe proste, robimy kawałki po 30 cm.

  3. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.

  4. Smacznego!!!

Składniki
  • Surowce:
  • podgardle wieprzowe 1 kg
  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • wywar z gotowania podgardla 0,5 l (w razie potrzeby)
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler korzeń 30 dag
  • cebula 4 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • jelita wołowe proste 2 m
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 stołowe łyżki
  • ziele angielskie 10 ziaren.
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • tymianek 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona 2 łyżki stołowe
  • sól 18g/kg
Składniki