Kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami

Kieszonki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Są smaczne, proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g.)
  • 200 g. pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania kieszonek

Przygotowanie

  1. Pierś pokroić na małe kawałki. Przyprawić i odstawić na czas
    przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.
    Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje.
    Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju

    Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części. Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka.

  2. Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć widelcem.
    Tak przygotowane kieszonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem.

  3. Piec 25 minut w piekarniku
    nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g.)
  • 200 g. pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • papryka słodka i ostra
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania kieszonek
Składniki