Kiełbaski na bogato

Kiełbaski na bogato
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cytrynkaaa
Świetny sposób na sycący i w miarę tani obiadek lub ciepłą kolację do piwka alternatywa dla grilla w pochmurny dzień. ;) wiem że ciężko o dobrą kiełbaskę ale jeśli macie sprawdzone źródło to polecam.

Składniki

  • kiełbaski małe (ulubione i sprawdzone ), 6 szt
  • ziemniaki, 1,5-2 kg
  • pieczarki, 0,5 kg
  • cebula, 1 duża szt / 2 mniejsze
  • koperek, pęczkek
  • ser żółty topliwy, ok 15 dag
  • śmietana 12 %, kubek duży
  • ziarenka smaku/vegeta, 2 łyżki
  • papryka mielona słodka / i ostra, 1 łyżka / 1 łyżezka
  • sól, pieprz, wg uznania

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrać i pokroić w talarki ok 0,5cm grubości- podgotować na pól miękko w osolonej wodzie - odcedzamy i lekko studzimy.

  2. Na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę - przekładamy na talerzyk, następnie podsmażamy pieczarki aż do całkowitego odparowania z nich wody (nie solimy ich)-przekładamy na talerzyk, na końcu obsmażamy głęboko ponacinane kiełbaski tak aby nacięcia się otworzyły i skórka przyrumieniła.

  3. Do brytfanki przesypujemy delikatnie talarki ziemniaków-posypujemy zeszkloną cebulką i połową posiekanego koperku, zalewamy sosem (śmietanę mieszamy z odrobiną wody i przyprawami) na to wysypujemy warstwę pieczarek na które kładziemy żółty ser, na to resztę koperku a na samej górze układamy kiełbaski.

  4. Całość zapiekamy ok 30 min w 180-200 st. Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (5)

Kurka_domowa 25 kwietnia 2012
Twoje kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie :)
cytrynkaaa 26 kwietnia 2012
Dzięki - przepis jest na tyle prosty że gwarantuję - wyjdą każdemu ;)
wz31 26 kwietnia 2012
Wyglądają jak pędraki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kiełbaski małe (ulubione i sprawdzone ), 6 szt
  • ziemniaki, 1,5-2 kg
  • pieczarki, 0,5 kg
  • cebula, 1 duża szt / 2 mniejsze
  • koperek, pęczkek
  • ser żółty topliwy, ok 15 dag
  • śmietana 12 %, kubek duży
  • ziarenka smaku/vegeta, 2 łyżki
  • papryka mielona słodka / i ostra, 1 łyżka / 1 łyżezka
  • sól, pieprz, wg uznania
Składniki