Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem boczku, parzone.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
  • mięso z udźca indyka 1,1 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 7 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • sos sojowy 8 łyżek
  • osłonka taka jak do parówek

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego.

  2. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym.

  3. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki.

  4. Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

  5. Farszem napełniamy osłonki tworząc kiełbaski o długości 20 cm.

  6. Parzenie:

    Kiełbaski parzymy w temperaturze 75 stopni 15 minut. Po parzeniu studzimy .

  7. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (8)

gochna55 17 grudnia 2018
Mariolko, WIELKIE dzięki. Czekałam na Twój przepis paróweczek drobiowych. Teraz moja wnusia będzie jeść... Czytaj całość »
Mariolko, WIELKIE dzięki. Czekałam na Twój przepis paróweczek drobiowych. Teraz moja wnusia będzie jeść "mariolki" (jak je "misiaczki" to dlaczego nie mogą być paróweczki Twojego imienia ?). Zaraz po świętach wypróbuję ten prezent gwiazdkowy od Ciebie. Smacznych świąt :):)
bryssska 17 grudnia 2018
Fajny przepis na paróweczki, mniam ;-D
Teklunia 17 grudnia 2018
Super przepis. Aż chce się spróbować tak apetycznie wyglądają.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
  • mięso z udźca indyka 1,1 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 7 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • sos sojowy 8 łyżek
  • osłonka taka jak do parówek
Składniki