Kiełbasa wiejska wędzona

Kiełbasa wiejska wędzona
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 5 kg.
  • wołowina chuda 1 kg.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • Sól
  • cukier 10 gr
  • pieprz mielony 6 gr

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miednicy i dodajemy wszystkie przyprawy ( czosnek przeciskamy przez praskę). Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.

  2. Następnie przygotowujemy nadziewarkę lub maszynkę wyposażoną w końcówkę masarską. Płuczemy jelita i naciągamy na końcówkę masarską (jak największą ilość ) i zawiązujemy koniec.

  3. Przygotowane wcześniej mięso za pomocą nadziewarki lub maszynki nabijamy w jelita.
    Gotowe kiełbasy wieszamy na kije wędzarnicze i wędzimy razem ok. 4 – 4,5 godziny dymem dębowym lub czereśniowym ( ok. 20 min w temp. 40 stopni osuszamy, 2 godz. temp. 70-80 stopni i ostatnie 2 godziny dymienie gorącym dymem a na ok. 1,5 godz. przed końcem dokładamy również jałowiec).
    Jeśli ktoś posiada mięso z dzika można je użyć zamiast wołowiny. Trzeba tylko pamiętać o dodaniu do mięsa podczas wyrabiania tyle samo mielonego jałowca co pieprzu.

Komentarze do przepisu (8)

Greg36 16 marca 2016
A sól jaka zwykła czy peklowa ? A ile tej soli ? Cukier ? A po wywieszeniu na kije to nie powinna się trochę... Czytaj całość »
A sól jaka zwykła czy peklowa ? A ile tej soli ? Cukier ? A po wywieszeniu na kije to nie powinna się trochę przesuszyć przez kilka godzin ? Coś lipny ten przepis... ale dla początkujących... czemu nie.
Greg36 16 marca 2016
A jeszcze w jakiej temperaturze wędzimy i w jakiej temperaturze podwędzamy ?
akudu 18 października 2016
Witam a w jakiej temperaturze wedzona ta kiełbasa
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka wieprzowa 5 kg.
  • wołowina chuda 1 kg.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • Sól
  • cukier 10 gr
  • pieprz mielony 6 gr
Składniki