Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli,dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny,podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy, zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki, pozbawioną skórki wędlinę, naczynie przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu przez 10 min. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty, aromatyczny, o pięknej barwie. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku,by był pikantny o zdecydowanej pomidorowej nucie. Zakąskę podajemy bardzo gorącą, posypaną obficie zieleniną. SMACZNEGO!!!!
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej