Kiełbasa w pikantnym sosie

Kiełbasa w pikantnym sosie
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: milk313
Doskonały przepis na szybki obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli,dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny,podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy, zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki, pozbawioną skórki wędlinę, naczynie przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu przez 10 min. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty, aromatyczny, o pięknej barwie. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku,by był pikantny o zdecydowanej pomidorowej nucie. Zakąskę podajemy bardzo gorącą, posypaną obficie zieleniną. SMACZNEGO!!!!

Komentarze do przepisu (8)

aldonka1234 25 marca 2010
przestańcie się kłócić
imerion 25 marca 2010
czy bardzo się pomylę jeśli stwierdzę, że przepis pochodzi z Kuchni Polskiej? :)
paola1984 25 marca 2010
przepis i zdjęcie pochodzi z książki 365 OBIADÓW NA POLSKIM STOLE NA CO DZIEŃ I OD ŚWIĘTA.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki