Kiełbasa chrzanowo buraczkowa

Kiełbasa chrzanowo buraczkowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Kiełbaska świąteczna nie musi być nudna. Można ją podać z kremem chrzanowo buraczkowym. Polecam jako przekąskę na świątecznym stole. Na talerzu jest zielono i wiosennie.

Składniki

  • 2 kiełbasy białe
  • 2 jajka
  • 1 burak upieczony lub ugotowany mały
  • 130 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka czubata chrzanu
  • sól, pieprz
  • rzeżucha, szczypior, natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kiełbasy kroję wzdłuż na pół, układam na folii aluminiowej zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.W tym czasie gotuję jajka na twardo i studzę. Do wysokiego pojemnika przekładam połowę serka, dodaję chrzan, sól, pieprz, i żółtka. Miksuję blenderem. Na wystudzonych kiełbaskach za pomocą szprycy wyciskam krem chrzanowy. Do tego samego pojemnika przekładam resztę serka, dodaję białka, pokrojonego buraka obranego. Kawałek buraka zostawiam do dekoracji. Miksuję blenderem, doprawiam sola, pieprzem. Krem wyciskam za pomocą szprycy. Kiełbaski dekoruję rzeżuchą, natką i szczypiorkiem oraz kawałkami buraka.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 06 marca 2018
Jak z bajki :)
ErJot 07 marca 2018
Apetyczny i efektowny pomysł:)
Składniki
  • 2 kiełbasy białe
  • 2 jajka
  • 1 burak upieczony lub ugotowany mały
  • 130 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka czubata chrzanu
  • sól, pieprz
  • rzeżucha, szczypior, natka pietruszki
Składniki