Kebab

Przepis dnia 2010-02-25
Kebab
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: miciunia
Pychotka dla milosnikow kebabu :)

Składniki

  • mieso mielone dowolne (ja uzywam baraniny), 400g
  • cebula, 1 mala
  • czosnek, 2 zabki
  • swieza kolendra, kilka listkow
  • starty swiezy imbir, 1/2 lyzeczki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • mielona kolendra, 1/2 lyzeczki
  • cumin, 1/4 lyzeczki
  • posiekana zielona papryczka chilli, 1
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • bulka tarta, 2 lyzki
  • jajko roztrzepane, 1/2

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki oprocz bulki tartej i jajka zmielic w maszynce do miesa lub blenderze na gladka mase. Jezeli uzywamy chudego miesa najlepiej dodac do masy lyzke miekkiego masla zeby kebab nie wysechl podczas pieczenia. Nastepnie dodac bulke tarta i jajko i dokladnie wymieszac.

  2. Masa oblepiac patyczki do szaszlykow, formujac podluzne kielbaski. Blaszke wylozyc folia do pieczenia, ulozyc kebaby. Piekarnik nagrzac do temp. 220 stopni. Piec kebaby (obracajac od czasu do czasu) do momentu az mieso bedzie swobodnie odchodzic od patyczkow.

  3. Podawac z salata, ogorkiem, pomidorami i krazkami cebuli skropione sokiem z cytryny. Ja podaje rowniez z jogurtem doprawionym zielona papryczka chilli, sola, pieprzem i swieza mieta. Do tego oczywiscie chlebek pita.

Komentarze do przepisu (13)

oliwia_winna 25 lutego 2010
:-( zbyt apetycznie to, to nie wygląda...
MADAA 25 lutego 2010
Co to za przepis?
china 25 lutego 2010
na to sie nie patrzy , to sie jeeeeeeee!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso mielone dowolne (ja uzywam baraniny), 400g
  • cebula, 1 mala
  • czosnek, 2 zabki
  • swieza kolendra, kilka listkow
  • starty swiezy imbir, 1/2 lyzeczki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • mielona kolendra, 1/2 lyzeczki
  • cumin, 1/4 lyzeczki
  • posiekana zielona papryczka chilli, 1
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • bulka tarta, 2 lyzki
  • jajko roztrzepane, 1/2
Składniki