Kaszanka paprykowa z suszonymi pomidorami.

Kaszanka paprykowa z suszonymi pomidorami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Kaszanka paprykowa zrobiona z kaszy jęczmiennej i gryczanej z suszonymi pomidorami, ostrego sosu z papryczek skorpion i habanero oraz skwarkami z podgardla wieprzowego.

Składniki

  • wieprzowe podgardle 30 dag
  • kasza gryczana biała 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna wiejska 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 600 ml
  • jelita wołowe proste 1,5 m
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

    Podgardle kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na zarumienione skwarki. W garnku zagotowujemy 6 szklanek wody z domową pastą rosołową lub kupną kostką rosołową. Do gotującego się bulionu dodajemy ostry sos z papryczek wszystkie suche przyprawy i wypłukane kasze. Gotujemy do momentu gęstnienia kasz. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  2. Studzimy i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki. Możemy również kaszankę umieścić w pojemniku i zrobić z niej taki blok który można będzie kroić na plastry.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 23 stycznia
Pycha:)
fafiatko 23 stycznia
Az sie zapatrzylam!
Przetwory 06 marca
W składnikach brak suszonych pomidorów za to jest 600 ml sosu z papryczek i to ostrych.Chyba Hindus na to się... Czytaj całość »
W składnikach brak suszonych pomidorów za to jest 600 ml sosu z papryczek i to ostrych.Chyba Hindus na to się skusi.
Proszę o wyjaśnienie bo przepis całkiem całkiem
Składniki
  • wieprzowe podgardle 30 dag
  • kasza gryczana biała 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna wiejska 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 600 ml
  • jelita wołowe proste 1,5 m
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek granulowany
Składniki