Kaszanka paprykowa na ostro.

Kaszanka paprykowa na ostro.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pikantna, biała kaszanka zrobiona ze ścinek z boczku wieprzowego, skóry i kaczych wątróbek. Kasze i wywar odmierzano w szklance 250 ml.

Składniki

  • Surowiec:
  • wątróbki z kaczek 50 dag
  • ścinki z boczku 20 dag
  • skórka z boczku 10 dag
  • kasza gryczana biała 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • wywar 12 szklanek
  • sos z ostrych papryczek 400 ml
  • jelita wieprzowe grube proste 3 m
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • liście laurowe 4 szt.
  • ziele angielskie 15 ziaren

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru i 200ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super.

    Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 1 godziny, do miękkości mięsa i skórki. Ugotowane mięso i skórę wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W międzyczasie smażymy wątróbki z cebulą pokrojoną w kostkę. Mięso mielimy przez szarpak a skórę przez sitko 4 mm, wątróbki kroimy w kostkę. Zagotowujemy odmierzoną ilość wywaru, płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy wszystkie suche przyprawy, ostry sos z papryczek, mięso z wątróbką i cebulą oraz opłukane kasze. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasze pod przykryciem dojdą do potrzebnego nam stanu.

  2. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukane i wymoczone jelita wieprzowe w odpowiednich kawałkach.

  3. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 50 minut.
    Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.

  4. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 30 lipca
Pyszności:)
fafiatko 03 sierpnia
Wyglada bardzo apetycznie!
Składniki
  • Surowiec:
  • wątróbki z kaczek 50 dag
  • ścinki z boczku 20 dag
  • skórka z boczku 10 dag
  • kasza gryczana biała 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • wywar 12 szklanek
  • sos z ostrych papryczek 400 ml
  • jelita wieprzowe grube proste 3 m
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • liście laurowe 4 szt.
  • ziele angielskie 15 ziaren
Składniki

Promocje na