Kaszanka paprykowa na drobiu.

Kaszanka paprykowa na drobiu.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczna biała kaszanka zrobiona z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsa z kaczki, kurczaka i skórki z golonki wieprzowej oraz trzech gatunków kasz.

Składniki

  • ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
  • mięso z kaczki i kurczaka 1 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
  • kasza gryczana palona 1 szklanka
  • wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 16 szklanek
  • osłonki poliamidowe 120 mm
  • Przyprawy:
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2-3 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 3 łyżki suszony

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry z golonek i korpusy z kaczki i kurczaka gotujemy w osolonej wodzie 60 minut z listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita lub osłonki poliamidowe. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub batony. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Składniki
  • ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
  • mięso z kaczki i kurczaka 1 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
  • kasza gryczana palona 1 szklanka
  • wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 16 szklanek
  • osłonki poliamidowe 120 mm
  • Przyprawy:
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2-3 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 3 łyżki suszony
Składniki