Kaszanka paprykowa.

Kaszanka paprykowa.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna, pikantna kaszanka. Idealna do smażenia i na grill.

Składniki

  • wątróbki drobiowe 0,5 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kości od golonek 2 szt.
  • ogony wieprzowe 4 szt.
  • skóra z kurczaka 1 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki
  • kasza gryczana palona 4 szklanki
  • woda 3,8 litra = 19 szklanek
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów
  • Przyprawy:
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • papryka cayenne 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.

  2. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy ugotowane, rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut.

  3. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  4. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub wianuszki.

  5. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  6. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

babeczka35 26 marca 2019
Bardzo smacznie :)
SlodkoSlodka83 26 marca 2019
Podrzućcie pętko :-) Pycha
bryssska 26 marca 2019
Oj zjadłoby się taką ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wątróbki drobiowe 0,5 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kości od golonek 2 szt.
  • ogony wieprzowe 4 szt.
  • skóra z kurczaka 1 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki
  • kasza gryczana palona 4 szklanki
  • woda 3,8 litra = 19 szklanek
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów
  • Przyprawy:
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • papryka cayenne 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki
Składniki