Kaszanka biała na kaczych wątróbkach.

Kaszanka biała na kaczych wątróbkach.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczna biała kaszanka która jest zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej podgardla wieprzowego, mięsa z kurczaka, skóry z kurczaka i boczku oraz kaczych wątróbek. Kaszanka jest idealna do pieczenia na grillu, jak i smażenia na patelni.

Składniki

  • kasza gryczana biała 100 g
  • kasza jęczmienna drobna 200 g
  • kasza jęczmienna pęczak 200 g
  • podgardle 60 dag
  • 2 kawałki skóry od boczku 10 dag
  • kacze wątróbki 50 dag
  • cała skóra z kurczaka 10 dag
  • mięso z korpusu kurczaka 10 dag
  • wywar z gotowania 5 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
  • osłonki wieprzowe 28/30 mm 3 metry
  • Przyprawy:
  • sól - do smaku
  • ziele angielskie 10 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • pieprz czarny pół łyżki
  • majeranek 2 łyżki
  • suszona cebulka 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wymyte wszystkie mięsa oprócz wątróbek zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. Z garnka odmierzamy 5 szklanek wywaru. W pozostałym wywarze parzymy wymyte wątróbki kacze, 10 minut. W między czasie mielimy mięsa z wątróbkami przez sitko 4 mm. Wlewamy do garnka 5 szklanek wywaru,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy zmielone mięsa i wątróbki, oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

    Smacznego !!!

Składniki
  • kasza gryczana biała 100 g
  • kasza jęczmienna drobna 200 g
  • kasza jęczmienna pęczak 200 g
  • podgardle 60 dag
  • 2 kawałki skóry od boczku 10 dag
  • kacze wątróbki 50 dag
  • cała skóra z kurczaka 10 dag
  • mięso z korpusu kurczaka 10 dag
  • wywar z gotowania 5 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
  • osłonki wieprzowe 28/30 mm 3 metry
  • Przyprawy:
  • sól - do smaku
  • ziele angielskie 10 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • pieprz czarny pół łyżki
  • majeranek 2 łyżki
  • suszona cebulka 2 łyżki
Składniki