Kaszanka biała (bez krwi) z niespodzianką

Kaszanka biała (bez krwi) z niespodzianką
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: wmk
Kaszanka na zimno lub smażona jest smaczna, łagodna w smaku z niespodzianką.

Składniki

  • 3 kg kości żebrowych (2 kg obranego mięsa)
  • 1 kg wp.II B (tłusta wieprzowina)
  • 0,8 kg skórki wieprzowe
  • 0,8 kg wątroba wieprzowa
  • 2 serca wieprzowe
  • 0,75 kg kaszy jęczmiennej suchego surowca do całości

Przygotowanie

  1. Przyprawy na 1 kg farszu:
    sól warzona 17 g
    Pieprz naturalny czarny 3,5 g
    Pieprz ziołowy 0,5 g
    Majeranek 2 g
    Czosnek świeży 4 ząbki
    Cebula świeża 30 g
    Ziele angielskie 0,5 g

  2. Kości żebrowe, wp.II B (tłustą wieprzowinę) i skórki parzymy (nie gotujemy) w 90°C przez 1,5 godziny.
    Następnie obieramy kości z mięsa i jeszcze ciepłe składniki wraz z podsmażoną cebulą na smalcu, mielimy na sitku 6 mm.
    Część wątroby parzymy i kroimy w kosteczkę jako niespodziankę, a drugą część surową mielimy do farszu, aby kolor był ciemniejszy.

  3. W międzyczasie gotujemy kaszę w 1,5 l rosołu z parzenia mięsa w proporcji 1:2.
    Gotowałem 30 minut, a następnie na 40 minut pod pierzynkę.

  4. Do przestygniętej kaszy dodajemy zmielone składniki wraz z przyprawami i dobrze mieszamy dodając jeszcze ok. 1 litra rosołu.
    Przygotowujemy jelita wieprzowe, nabijamy w nie farsz i parzymy w wodzie o temperaturze 80 -82 °C
    przez ok. 40 minut do osiągnięcia w środku 68-72°C.
    Wieszamy na kije do wychłodzenia do następnego dnia.

Komentarze do przepisu (1)

wmk 26 września
Kaszanka jest delikatna w smaku, można zwiększyć ilość pieprzu w zależności od upodobania.
Składniki
  • 3 kg kości żebrowych (2 kg obranego mięsa)
  • 1 kg wp.II B (tłusta wieprzowina)
  • 0,8 kg skórki wieprzowe
  • 0,8 kg wątroba wieprzowa
  • 2 serca wieprzowe
  • 0,75 kg kaszy jęczmiennej suchego surowca do całości
Składniki